Veelgestelde vragen
Wat is een erkende assistentiewoning?
Wie komt in aanmerking voor een erkende assistentiewoning?
Waarom kiezen voor een erkende assistentiewoning?
Wat we nodig hebben, verandert doorheen de tijd. Een erkende assistentiewoning houdt daar rekening mee:
u kiest zelf wat u nodig hebt, welke zorg u wenst.
Een assistentiewoning is dus net iets meer dan een doorsnee thuissituatie. Het is een aangepaste en op maat gemaakte woning die rolstoeltoegankelijk is en voldoet aan eventuele (toekomstige) zorgnoden. Er is assistentie en de beschikbare crisis- en overbruggingszorg kan op uw vraag benut worden. U blijft dus uw volledige vrijheid behouden, net zoals thuis.
Wat is crisis-& overbruggingszorg?
In een erkende groep van assistentiewoningen moet de Beheersinstantie crisiszorg en overbruggingszorg garanderen. Zij regelt dit via haar partner, de CM-Zorgmakelaar.
Crisiszorg is de zorg die onmiddellijk moet worden geboden in geval van een noodsituatie die niet vooraf kon worden ingeschat. Elke assistentiewoning beschikt over een noodknop in de leefruimte of slaapkamer, in de badkamer en ook over verschillende noodknoppen in de gemeenschapsruimte en elke sanitaire ruimte. Een noodoproep door een bewoner, wordt opgevangen door een alarmcentrale die 7 dagen op 7, 24u op 24u bemand is. Er wordt onmiddellijk contact opgenomen met die bewoner en, als dat nodig is, zal er een interventie plaatsvinden door professionals in de assistentiewoning. De woonassistent wordt altijd verwittigd zodat zij in het verlengde hiervan de nodige zorg kan coördineren.
Overbruggingszorg noemt men die aangepaste zorg die veelal aansluit op de crisiszorg en die gedurende een korte periode wordt verstrekt in afwachting dat de zorg wordt verleend die de bewoner zelf heeft gekozen. We denken hierbij aan opname in herstelverblijf of kortverblijf, extra inzet door een dienst voor gezinszorg, extra hulpmiddelen of een eventuele voorbereiding voor een opname in een woonzorgcentrum.
Ben ik vrij om te kiezen met welke verpleegster (indien nodig) ik wil samenwerken?
Zeker, op uitzondering van de crisiszorg die, verplicht, georganiseerd wordt door de CM-Zorgmakelaar, ben je verder vrij te kiezen met wie je wil samenwerken.. Dit kan dus evengoed de verpleegkundige zijn die ook kwam voor verzorging toen je nog thuis woonde. Als je niet direct een voorkeur hebt kan de woonassistent je een aantal voorstellen doen.
Kan ik ook huren als ik niet bij de CM ben aangesloten?
Ja, het is van geen belang bij welk ziekenfonds je bent aangesloten. Wettelijk gezien heb je de vrije keuze van ziekenfonds en de CM zal je dus ook niet dwingen om je aan te sluiten bij de CM.
Hoeveel bedraagt de huurwaarborg?
De waarborg werkt volgens hetzelfde principe als een hoofdverblijfplaats (dus via een geblokkeerde rekening), enkel is deze beperkt tot 30 x de dagprijs. Indien er geen schade aan het appartement is dan krijgt je deze bij het beëindigen van de overeenkomst terug.
Moet ik extra betalen als koppel of bij een bijkomende bewoner?
Heel duidelijk, neen.
VZW ZORGBEHEER hamert op de betaalbaarheid, daarom zijn ze ook een van de weinige die geen bijkomende vergoeding vragen voor een extra bewoner.
Mag ik mijn appartement volgens eigen smaak inrichten?
De inrichting van het appartement kan volledig volgens eigen smaak gebeuren.
Worden er activiteiten georganiseerd? Ben ik verplicht van hieraan deel te nemen?
Ja zeker, de woonassistent zal ervoor zorgen dat er zowel binnen de residentie zoals bv, kaartnamiddag of dansnamiddag georganiseerd worden maar ze zal ook contact hebben met de ouderenverenigingen uit de buurt – en er zullen ook activiteiten buitenshuis worden georganiseerd waar de bewoners aan kunnen deelnemen, uiteraard ben je hier niet toe verplicht.
Wat is inbegrepen in de dagprijs?
- Woonvergoeding (= huur van je flat)
- Vergoeding voor gebouwenbeheer
- Huurdersaansprakelijkheidsverzekering
- Brandverzekering voor je eigen inboedel tot € 10 000
- Toeleiding naar en verstrekken van informatie door de woonassistente mbt:alle bestaande thuiszorgdiensten, alle mogelijke terugbetalingen van de ziekteverzekering, mogelijkheid tot maaltijd, oppasdienst, vervoer, ergotherapeuten, dienstverlening door oa poetshulp, thuisverpleging, gezinszorg, klusjesdienst, kapper aan huis, boodschappenservice, medische manicure en pedicure aan huis, apotheek aan huis, was en strijkcentrale, enz...
- tuinonderhoud en onderhoudscontracten voor de gemeenschappelijke delen
- Wachtlijstenbeheer
- Vergoeding voor zorgbeheer
- Aanwezigheid woonassistent – vertrouwenspersoon (de woonassistente is op diverse momenten in de week aanwezig in de residentie. Tevens tijdens de kantooruren is ze telefonisch bereikbaar)
- 24u/24u, 7/7 permanentie via het noodoproepsysteem met interventies ter plaatse inbegrepen
- Gebruik oproepsysteem
- Garantie crisiszorg en overbruggingszorg
- Mogelijkheid tot deelname activiteiten